Shak-wat? Dit is geen Japanse vechtsport, maar een oosters eenpansgerecht met eieren gestold in groente-tomatensaus. Hartstikke gezond, want je kunt er zo veel groente aan toevoegen als je wilt. En lekker koolhydraatbewust!
Shakshuka kun je altijd eten. Maar dan ook écht altijd: het wordt als ontbijt, brunch, lunch én diner gegeten. Shakshuka wordt vaak in een kleine eenpersoonspan of in een grote pan voor alle tafelgenoten geserveerd. Zorg ervoor dat je naast bestek ook flink wat brood bij de Shakshuka serveert; het is heerlijk om dat te dippen in de nog zachte eidooiers en tomatensaus.
- 2 grote aubergines of 3 kleine
- 3 tomaten
- 75 gr rozijnen
- 200 gr quinoa
- 1 theel garam masala kruiden
- Snufje kaneel
- 50 gr amandelen, gehalveerd
- Verse koriander, grof gehakt
- 100 gr verse geitenkaas
- Peper en zout
- 1 eetl olijfolie
- Verwarm de oven op 180 graden. Was de aubergines en halveer ze. Haal met een lepel een beetje van het binnenste vruchtvlees er uit. Leg ze in een ovenschaal en besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met een beetje peper en zout. Zet ze 20 min in de oven.
- Spoel de quinoa goed af met koud water. Breng 300 ml water met de garam masala kruiden, snufje kaneel, peper en zout en de quinoa aan de kook. Laat ongeveer 10 to 12 minuutjes koken tot bijna al het vocht is opgenomen. Zet het vuur uit en laat een paar min afgedekt nagaren.
- Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees in stukjes en schep samen met de rozijnen, amandelen en koriander door de quinoa. Haal de aubergines uit de oven en vul ze met het quinoa mengsel. Verdeel de geitenkaas in stukjes er over en zet nog 10 minuten terug in de oven totdat de geitenkaas mooi bruin kleurt.